Λαχανάκια Βρυξελλών με χοιρινό και αυγολέμονο Αντώνης

1: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών σε δίχτυ
  • 2-3 λύτρα νερό για να βράσουν τα λαχανάκια
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι για το νερό που θα βράσουν τα λαχανάκια
  • 800 γρ μεγάλα κομμάτια χοιρινού (8 κομμάτια)
  • 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 4 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 12 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 λεμόνι ζουμί για να σβήσουμε το φαγητό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 ζελέ λαχανικών
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • Φρέσκο πιπέρι
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 4 κουταλιές σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Αυγολέμονο
  • 2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ όχι πολύ γεμάτη
  • 1 μεσαίο λεμόνι τον χυμό του

Λαχανάκια Βρυξελλών πλούσια σε αντιοξειδωτικά , βιταμίνες , φυτικές ίνες κάνουν μόνο καλό στον οργανισμό μας …και είναι τόσο νόστιμα και τόσο γλυκά…Ταιριάζουν υπέροχα με το χοιρινό , όπως θα τα φτιάξουμε σήμερα αλλά κα μόνα τους μπορούμε να τα απολάυσουμε σε εξαιρετικές σαλάτες…Αυτό το πιάτο προσεγγίζει κατά κάποιο τρόπο το φρικασέ αλλά είναι τόσο ελαφρύ και έχει τόσο ελαφριά , διακριτική γεύση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ελαιόλαδο και βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών για 5-7 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε τα λαχανάκια και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα ξανά σουρώνουμε και όταν κρυώσουν κόβουμε από κάτω τα τυχών σκληρά κομμάτια.
  3. Πλένουμε την ίδια κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί καλά κατεβάζουμε ένα νούμερο τη φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας. Σκουπίζουμε με χαρτί τρία - τρία κομμάτια χοιρινού και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι. Τα ροδίζουμε γύρω γύρω για 2 λεπτά χωρίς να τα τρυπήσουμε και τα βγάζουμε σε πιατέλα. Συνεχίζετε με τα τρία επόμενα σκούπισμενα κομμάτια.
  4. Αφού ροδίσουμε όλα τα κομμάτια και τα έχουμε βάλει σε πιατέλα, βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα και τα καρότα, προσθέτουμε τα κομμάτια κρέας και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Φροντίζουμε με την ξύλινη κουτάλα να ξύνουμε το πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε το υλικό από το τσιγαριζμα του κρέατος που έχει κολλήσει.
  5. Σβήνουμε με το ζουμί από το 1/2 λεμόνι. Προσθέστε το 1 λίτρο ζεστό νερό με τον ζωμό λαχανικών το σέλινο το αλάτι φρέσκο πιπέρι και βράζουμε για 45 λεπτά σκεπαζμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  6. Μετά από 45 λεπτά δοκιμάζουμε το καρότο δοκιμάζουμε το κρέας και το ζουμί. Αν θέλει κάτι συμπληρώνουμε η συνεχίζουμε λίγο ακόμα το μαγείρεμα να είναι σχεδόν έτοιμο. Όταν είναι εντάξει προσθέτουμε τα λαχανάκια και ένα ποτήρι νερό και τον άνηθο. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για αλλα 20 λεπτά μέχρι να γίνει το φαγητό.
  7. Μόλις γίνει το φαγητό σουρώνουμε το ζουμί από το φαγητό. Χτυπάμε τα αυγά και σε ένα άλλο ποτήρι βάζουμε το λεμόνι με το κορν φλάουτ και ταραζουμε.
  8. Σιγά σιγά ρίχνουμε το ζεστό ζουμί σαν μικρό ριάκι μέσα στο αυγό και ανακατεύουμε συνεχώς το αυγό με τον αυγοδάρτη. Μόλις ανακατέψουμε όλο το ζουμί με το αυγό τότε το χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό.
  9. Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το φαγητό και το κουνάμε το φαγητό συνεχώς από τα χερούλια της κατσαρόλας μέχρι το ζουμί να είναι σφιχτό αλλά όχι πολύ. Να είναι ρευστό γιατί όσο κρυώνει σφίγγει το αυγολέμονο.
  10. Καλή διασκέδαση